Petitie privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibitie a pescuitului

Zilele acestea colegul Carol Staiculescu (cunoscut pe forumuri de profil ca:  Kingofbeasts) a redactat o cerere catre Ministerul Mediului si ANPA cu cereri zic eu corecte catre cei ce pot face ceva in acest sens. Daca se rezolva ceva sau nu, vom vedea, dar cred ca este foarte important sa semnam cu totii aceasta petitie care poate fi gasita la:

“Destinatar: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE , AGENTIA NATIONALA PENTRU PESCUIT SI ACVACULTURA

In atentia :
MINISTERULUI AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
MINISTERULUI MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
AGENTIEI NATIONAL PENTRU PESCUIT SI ACVACULTURA

Domnilor Ministri, Domnule Presedinte

Referitor la Proiectul de Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibitie a pescuitului, precum şi a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii în anul 2015, noi , pescarii sportivi, formulam urmatoarea scrisoare deschisa prin care, in numele transparentei decizionale solicitam urmatoarele:

1. Sa ne comunicati ratiunile care au stat la baza formularii acestui proiect de ordin in forma care reiese din documentul atasat prezentei si care in momentul de fata se gaseste pe site-ul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Avem in vedere expunerea de motive precum si modul de calcul al perioadelor de prohibitie.
2. Avand in vedere faptul ca, scopul perioadei de prohibitie este protejarea vietuitoarelor acvatice pe perioada reproducerii va rugam sa precizati si sa anexati proiectului de ordin studiile biologice care au stat la baza emiterii acestui ordin si in baza carora s-au stabilit atat perioada generala de prohibitie cat si prohibitia pe specii.
3. Va rugam sa anexati studiile de impact pentru mediul economic ( si aici avem in vedere in special turismul dar nu numai) din care sa se vada efectele acestei masuri pe termen scurt, mediu si lung. Vorbim aici si de analiza necesitate – oportunitate care trebuie sa stea la baza oricarei masuri administrative de interes public general.
4. Va rugam sa ne comunicati ratiunile in baza carora, anumite specii de pesti sunt prohibite la pescuit si dincolo de perioada de depunere a icrelor , desi sunt mentionate ca exceptii intr-un capitol distinct (avem in vedere aici stiuca de exemplu).
5. Va rugam sa ne comunicati ratiunile in baza carora anumite specii de pesti , cum ar fi de exemplu avatul sau salaul, nu sunt protejate de prohibitie, ele depunand icrele anterior perioadei stabilite in acest scop prin proiectul de ordin susmentionat .
6. Va rugam sa ne comunicati daca s-au facut recent studii pe teritoriul tarii noastre privind reproducerea unor specii iubitoare de apa calda, cum ar fi somnul si cleanul de exemplu, si care, din punctul nostru de vedere nu sunt protejate prin lege , intrucat este stiut faptul ca , in tara noastra, mai ales in regiunile subcarpatice si bazinele superioare ale marilor rauri, aceste specii depun icrele doar la sfarsitul lunii iunie sau chiar in lunile iulie- august.
Va mai solicitam ca la elaborarea acestui ordin sa aveti in vedere urmatoarele:
1. Dreptul pescarilor sportivi de a se putea bucura de exercitarea pasiunii lor pe parcursul intregului an asa cum e normal si legal. In acest sens va solicitam sa aveti in vedere si sa introduceti un sistem de prohibitie diferentiat pe specii si perioade de prohibitie astfel incat , prin aceasta sa se asigure atat protectia vietuitoarelor acvatice cat si ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenesti . Proiectul de ordin, in forma actuala, aduce o ingradire nejustificata a libertatii de miscare a cetateanului .
2. In scopul armonizarii legislative la nivel european , in cercetarea prealabila emiterii unui asemenea ordin, va rugam sa observati modul in care este tratata si solutionata aceasta problematica in celalalte state membre UE precum si sa implementati masuri similare in legislatia interna.
3. Efectuarea unei dezbateri publice reale cu intreaga societate civila, inainte de elaborarea unui astfel de ordin, intrucat masura nu vizeaza doar pescuitul (comercial si sportiv) avand un impact indirect asupra mediului si asupra economiei. Facem refrire aici la turism in general si la turismul pe malul Dunarii si in Delta Dunarii in special , activitate ce poate fi o importanta sursa de venit la bugetul statului daca e gestionata corespunzator si fara oprelisti.
4. Impactul asupra fenomenului de braconaj, pentru ca, pe de o parte pescarii sportivi care au constiinta civica se comporta precum adevarati gardieni ai apelor iar, pe de alta parte , braconieri vor incalca legea indiferent ca e prohibitie sau nu. Ba mai mult , practica ultimilor ani a demonstrat ca in prohibitie o vor incalca mai abitir datorita castigurilor mai mari realizate.
5. Asociatiile de pescari pe care le invitati la masa negocierilor nu reprezinta cu adevarat interesele pescarilor atunci cand sunt invitate avand in vedere faptul ca , niciodata in ultimii anii, vreuna dintre acestea, nu a organizat vreo AGA sau AGEA prin care sa solicite opinia membrilor care le compun cu privire la prounerile de acte normative supuse negocierii . Astfel ceea ce obtineti de la asa zisa societate civila invitata la masa negocierilor nu reprezinta opinia pescarilor vis-a-vis de problematica supusa dezbaterii. O astfel de opinie puteti obtine insa prin aceasta scrisoare si vizionanad topicurile dedicate prohibitiei si conditiilor de pescuit in Romania, care aduna zeci de pagini an de an.

Va multumim,
Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra

Autor: STAICULESCU CAROL”

5 thoughts on “Petitie privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibitie a pescuitului

 1. foarte corect! in plus, cred ca prohibirea pescuitului trebuie diferentiata pe zone climatice, avand in vedere diferentele de temperaturi medii anuale in regiunile geografice nationale.consider ca fiecare filiala judeteana poate sa declare prohibitia n mod independent, functie de temperaturi si evolutia climei in zona de influenta proprie.una este vremea in Fagaras, si alta in Bucuresti…perioada de prohibitie nu ar trebui sa depaseasca 2 saptamani,perioaa este extrem de lunga, 60 de zile este exagerat de mult, inutil, dateaza dinainte de 1989, iar aceasta perioada este in contradictie cu perioadele de prohibitie ale apelor de frontiera, fapt care poate insemna o discriminare a pescarului roman.si sa fie limpede, excesele acestea au dat frau liber braconajului,iar eu personal cred ca legea a fost ,,gandita" de unii care habar nu au despre pescuit si despre riscurile pe care le creaza prohibirea nejustificat de lunga…

  1. Va inteleg indignarea. Totusi nu cred ca ar fi indicat oricum doar 2 saptamani, este imposibil sa calculezi cu exactitate aceasta perioada de depunere. Cat despre braconaj, v-ati gandit ca daca s-ar aproba asa ceva, desi sansele sunt practic nule, majoritatea pescarilor in cazul unui control ar spune ca nu pescuiesc specia in depunere? Prevederile acestea cred ca ar functiona daca cu totii am fi mai civilizati si morali

 2. Problema o reprezinta pescuitul comercial pe apele interioare. Se pescuiesc mii de tone anual – asta e genocid acvatic. Depuneti o petitie pentru interzicerea pescuitului pe apele interioare si nu vom mai avea nevoie nici macar de perioade de prohibitie (cat peste poti sa prinzi pe an ca pescar sportiv)?

  1. Pescuitul comercial este parte a problemei, in fapt cea mai mare, pentru ca se traduce in braconaj. Referitor la pescari, ce intelegeti prin pescar sportiv? Eu inteleg un personaj cu o atitudine morala ce sprijina pescuitul catch and release. Cati cunoasteti de genul asta? Referitor la cat peste poti prinde, va spun ca exagerat de mult. Un pescar talentat (de rapitor) poate sa prinda spre exemplu 100kg somn pe zi. Sau 20-30 avati, cateva zeci de kilograme de salau etc Nu ma credeti? Aici e un articol de saptama trecuta: http://www.pescuit-rapitori.ro/pescuit-blog/pescuit-sau-braconaj
   Apoi nenii astia, daca l-au gasit pe groapa, pana nu il termina de acolo nu se lasa, e pescar sportiv? De cate ori in locuri unde ati pescuit daca se prindea bine, urmatoarele zile erau zeci de pescari? Revenind la pesti pasnici, se prind cu zecile de kilograme, asta doar la undita. Nu sunt ei hrana rapitorilor? Acum calculati cati ,,pescari” sunt in tara? Care e impactul asupra mediului a zecilor de mii de ,,prinzatori de peste" care retin tot, tot, nu doar 1-2 pesti? Sttiti ca limita legala e 5 kg maxim? Pe cati cunoasteti sa se ridice sa plece sau sa elibereze dupa limita asta? Un pescar bun, depaseste pestele prins de un braconier mediocru in destule partide. Si eu nu, nu sunt unul dintre pescarii aia buni nici pe departe.

 3. Civilizatia (etica) este ceva care se invata(reinvata) , se invata de copil daca este un profesor in prejma (puterea exemplului)sau se invata din greseli daca exista un sistem de legi, masuri si personal care sa le aplice corect si nediscriminatoriu.Din pacate la cum vad eu lucrurile inca schiopatam desi potentialul exista precum si dorinta din ce in ce mai mare si cum suntem o natie mioritica asteptam in continuare ca cineva sa ne conduca spre acea normalitate in care pescuitul sportiv ,recreativ ,familiar sa ne uneasca cu natura si semenii nostrii.
  Stiu ca exista reguli si legi referitoare la cat si cum se poate pescui sau retine de pe urma unei asemea activitati(pescuit sportiv) , unele care nu sunt date in interes general sau nu se respecta,dar eu spun ca nu ne mai putem permite ca asociatiile de "tovarasi" sa mai poate reprezenta interesele tot mai evidente ale celor care vor sa pescuiasca sportiv ,care vor sa se bucure de aceasta activitate asa cum este normal tot timpul anului .Perioadele de prohibitie sunt folosite doar pretext pentru a incuraja si practica nestingherita activitatea "economica" de braconaj ;orice pescar cu undita (sportiv sau mai putin ) este etichetat ca braconier daca practica activitatea de pescuit in perioada de prohibitie (fie si catch & release) la fel ca si cel care intinde un monofilament sau foloseste un halau ; pescarul este fugarit si haituit de cei care isi fac treaba doar in perioada de prohibitie . Probabil ca personalul (de teren) de la asociatii este insuficient sau interesul prea mic ca sa puna capat braconajului si abuzurilor unor pescari mai putin sportivi care uita de dimensiuni minime sau cantitate zilnica retinuta , dar exista intotdeauna si alte variante de asociatii de pescuit in afara eternelor si mai putin fascinantelor asociatii de "tovarasi" in care daca iti platesti cotizatia anuala poti sa faci aproape orice cu undiata si nu numai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: