Braconaj in Valcea

   Cred ca fiecare pescar, indiferent de zona in care pescuieste s-a intalnit si s-a simtit deranjat de braconajul piscicol cel putin o data. Desigur sunt zone in care lucrurile se misca in bine, luandu-se masuri si reducandu-se acest fenomen si aici as da exemplu zona Sibiului unde rezultatele se vad si se simt, cei care pescuiesc in acea zona stiu despre ce vorbesc. Nu este un exemplu singular, in principiu zona Ardealului sta mult mai bine la acest capitol. Asta nu inseamna ca acolo nu se braconeaza, ca exemplu aveti aici o poza cu plasa scoasa de mine din zona Sibiului:

   Desi acest fenomen nu va putea fi eradicat niciodata, este foarte important ca pescarii sa constientizeze ca in cativa ani nu vor mai putea sa pescuiasca decat in lacuri si zone private, tind sa cred ca proprietarii de balti private isi freaca mainile.   Majoritatea discutiilor pe care le auzi intre pescari sunt povesti de genul ,, Ce peste prindeam acum ,,N,, timp aici” . Este clar ca pe an ce trece, pestele este din ce in ce mai putin si mai mic, exemplarele mai mari sunt rare si norocoase ca au scapat de diferitele metode de braconaj, printre care cele mai importante si mai distructive sunt: braconajul electric si braconajul cu plase monofilament.

   Din zona Sibiului in jos pana la Dunare, acest fenomen a ajuns la un nivel greu de imaginat, kilometri de plase, zeci de barci cu braconieri isi fac treaba zi de zi, indiferent ca pe mal sunt pescari, ca e zi, ca e noapte, faptul ca tu ca pescar practic nu ai unde sa lansezi, nu conteaza pentru acesti braconieri.

  Revenind la zona judetului Valcea, Oltul este inclus in rezervatia de pasari ,,Natura2000″ asta insemnand ca aici, cu atat mai putin ar trebui sa se poata bracona, lucru care nu are nici o relevanta. Toti pescarii stiu, inghit in sec si pescuiesc mai departe. Pe deoparte este de inteles, acesti braconieri sunt bine organizati, agresivi si nu prea se dau in spate de la amenintari si distrugerea autovehiculului, fiecare are si alte griji inafara de braconaj, pescarii nu sunt uniti iar cadrul legislativ nu ajuta. Politia este depasita, neinteresata si corupta, multi politisti din satele respective spre care esti redirectionat cand apelezi 112 sunt mana in mana cu braconierii. 

  Ca urmare a unui articol publicat in ziarul local:

Vezi tot articolul

.. se pare ca au fost cativa care au raspuns indemnului de a face o plangere, macar online printr-un email catre autoritati din moment ce la aproximativ o saptamana de atunci a aparut acest articol: Vezi tot articolul

   Acesta este un lucru bun inspre directia spre care ar trebui sa mearga lucrurile, desi sa fim seriosi, politisti sub acoperire pe malul apei?….

  Desi braconierii sunt doar varful lancei, nu mai putin partasi la disparitia pestilor sunt si ,,pescarii” care duc acasa tot pestele prins. Un prinzator din acesta de peste mai iscusit, poate prinde intr-o zi mai mult peste decat majoritatea ,,parasutistilor” si a braconierilor de ocazie. Multora dintre noi li se pare chiar absurd sa dea drumu pestelui prins, incercati sa constientizati cat rau faceti apelor, nu mai aruncati vina doar pe braconieri. Este de inteles sa mai retii peste, si eu o fac, dar ce rost are daca astazi prindem 20 de salai sariti de kilogram sa ii luam pe toti? Sau ce rost are sa iei un somn sarit de 10 kilograme??  Ganditi ca un exemplar de 50-60 de kilograme este un reproducator veritabil si o comoara pentru acea apa (sa nu mai spun ca astfel de peste are o valoare culinara minima), la fel ca majoritatea exemplarelor mari din toate speciile.

   Multi cei care citesc acest articol, ati ajuns pe blogul meu din surse ca facebook sau forumuri de pescuit, majoritatea sunteti tineri, aveti mintea deschisa, luati atitudine, macar incepeti cu voi schimbarea si ganditi-va de 2 ori inainte de a arunca un peste in traista.

   Fac un apel catre toti pescari, nu neaparat din Valcea, cat din toata tara, semnalati macar actele de braconaj catre autoritati la 112, daca mai mult nu se poate face, poate se va schimba ceva odata si odata pentru a nu ajunge sa prindem doar asta:

    Sau de ce nu…. asta:

  Acordati o sansa copiilor si nepotilor vostri de a pescui si in viitor. Cu cat mai multi cu atat mai bine. 

Va rog scrieti o sesizare asupra braconajului care se petrece in judetul Valcea catre

anpa@anpa.ro

cabinet@vl.politiaromana.ro

ijj-valcea@rdslink.ro

http://www.natura2000.ro/contact/

  Eu am facut-o si cativa cunoscuti, asemenea. Procesul este lent, nu o sa fiti bagati in seama prea mult, nu se va misca mare lucru, dar cu cati mai multi cu atat mai bine.

   Am sa mai revin pe acest subiect cat de curand !

2 thoughts on “Braconaj in Valcea

  1. Frate nu doar Oltul este nenorocit ,Prutul ,Siretul ,Dunarea si multe alte ape mari si mici sunt intesate de plase si braconieri ,de ce mai platim la ANPA ? ca sa ce? sunt partasi toti cei ce cumpara peste in prohibitie sau de la margimea drumului ,daca nu se vinde pestele prins cu setca sau in alt mod decat cel traditional jigodiile nu vor mai baga setca in apa .daca nu am dreptate sa-mi spune-ti mie cutu.

    1. Ramses ai partial dreptate. Dar crezi ca pestele este cumparat doar de oameni simpli cu kilogramul? Daca ar fi asa, nu ar fi prea multi braconieri. Problema este ca pestele ajunge in restaurante, hale, magazine. Tentatia, profitul si evaziunea este mult prea mare ca sa ia cineva in considerare motive de etica etc. Si nu doar Oltul este nenorocit, sunt sigur ca si altele, doar ca eu vorbesc din ce vad si stiu, aici in zona mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: