Braconaj pe lacul Golesti, Arges

Prieteni pescari, nu am mai scris demult de blog deoarece toate postarile s-au mutat pe forumul www.spinningclub.ro in ultimii 2 ani, o opiiomunitate de pescari cu bun simt, pescari sportivi care promoveaza pescuitul legal dar mai ales moral si incurajeaza Catch and Release.

Astazi vreau sa va aduc din nou in prim plan un fenomen ce ne afecteaza enorm pe noi, fenomen ce il cunoasteti cu totii si il intalniti foarte des in partidele de pescuit si anume Braconajul. A luat amploare la un nivel generalizat, practic nu mai exista apa care sa nu aiba echipele ei de braconieri, unii mai inventivi si mai distructivi decat ceilalti. Apele naturale ale Romaniei sunt impanzite de plase monofilament si mai grav decat asta braconaj cu curent electric, probabil cea mai nimicitoare forma de a distruge si putinul peste ramas care practic daca nu e scos, este sterilizat si nu se mai poate reproduce.

Desi timpul ne preseaza, in partidele din ce in ce mai rare dorim sa prindem peste dar mai ales sa ne relaxam pe apa, lucru pe care l-am facut si noi astazi pe un lac din Arges.  Am batut apa in lung si in lat treziti de la 4.30 ca in final sa incheiem cu un rusinos rezultat: 1 peste. Spre finalul partidei in timp ce ne mutam din loc in loc in cautarea pestelui, am agatat o setca monofilament de dimensiuni considerabile, practic pentru cine cunoaste lacul Golesti, aceasta era aproape dintr-un mal in celalalt, am aproximat la 1 kilometru. Ne-am chinuit o ora sa scoatem aceasta plasa incredibil de bine ancorata pe fund, si cand zic ne-am chinuit ma refer ca pe caldura aceea am tras amandoi de plasa cu toata puterea si nu o miscam, s-a incurcat in elicea motorului, am taiat si croit cu cutitul incontinuu. Vazand ca nu o putem scoate oricat am trage de ea deoarece era uriasa, bine ancorata si mai ales avea si peste in ea,  am legat-o pe o parte si pe alta a barcii si cu foarte mare greutate am reusit sa o tragem miscandu-ne anevoios, uneori tragandu-ne in spate. Imaginati-va un motor de 20 de cai sa nu poata trage o plasa de monofilament. Din pacate fortand foarte mult sa o putem misca, a pocnit si o parte mare s-a rupt si nu am mai putut sa o recuperam. Sunt sigur insa ca nu era singura de acolo. Am sunat la 112, Jandarmerie, ANPA Arges pentru ca deja isi facusera aparitia apartinatorii care se tot fofilau pe dig. Atat Politia Arges cat si Jandarmeria au raspuns prompt si s-au deplasat intr-un timp foarte scurt pe malul apei, fiind foarte organizati si cunoscand fenomenul de pe acel lac. S-a intocmit dosar penal de braconaj, s-au confiscat plasele monofilament impreuna cu pestele mort (cel viu a fost eliberat de noi in timp ce trageam de plasa si pe mal).

In plase erau pesti din specia: caras, crap oglinda, crap romanesc, rosioara, platica, salau. Imaginati-va un lac cu toate aceste specii, un lac ce poate fi exploatat sustenabil bucurand generatii de pescari.

Fara implicarea tuturor pescarilor nu vom reusi sa eradicam acest fenomen extrem de grav ce a ajuns deja aproape de neoprit. Ganditi-va ca in maxim 10 ani apele vor fi secate, copiii dumneavoastra nu ati vrea sa aiba acest minunat hobby? Nu inchideti ochii la astfel de fapte pentru ca am ajuns ca tara in acest punct tocmai datorita faptului ca am asteptat intotdeauna sa faca altii pentru noi. Efectivele organelor abilitate sunt limitate in a opri braconajul, sesizarea si actiunea fiecaruia dintre noi este cheia succesului. Nu va mai plangeti si nu va mai lamentati pe canalele de socializare ca ” nu se schimba nimic, nu ai ce face”, tocmai acest tip de gandire ne-a adus pe ultimul loc in Europa la toate capitolele. Sunati la 112, inrositi firele, cand deja se vor face sute, mii de apeluri cu sesizari de braconaj, lucrurile vor incepe sa se miste de la sine. Nu mai permiteti astfel de fapte, indiferent ca e setca, ca e “televizor” sau banala “parasuta/mireasa”. Sunt acte de braconaj! Nu va mai fie frica si uniti-va, suntem mult mai multi ca ei. Nu uitati ca intai de toate trebuie sa fiti voi un exemplu, pescuiti legal si moral. Magazinele de articole de pescuit nu se implica? Vor doar sa vanda?? In viitorul cat se poate de apropiat nu o sa mai aiba cui sa vanda pentru ca… nu vor mai avea cui.

Inca o data tin sa multumesc Politiei Arges si Jandarmeriei Arges pentru promptitudinea si profesionalismul de care au dat dovada in rezolvarea sesizarii noastre. Va las sa priviti filmarile si imaginile :

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: