Cum se tin si se elibereaza rapitorii?

   Desi suntem din ce in ce mai multi care prindem si eliberam, lucru deatfel imbucurator, trebuie sa stim cum sa tinem rapitorul (in special stiuca/salaul/somnul ) pentru a fi pozat dar si pentru a ii oferi o sansa sa nu moara apoi, facand ca efortul si bunavointa noastra de a avea peste in ape si pe viitor sa nu fie in zadar. Astfel astazi am gasit o postare a unui domn, Vasile Otel, care a lucrat la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea. Citez spusele dansului:

    “De foarte multe ori văd imagini sau filmări (un exemplu elocvent este la emisiunea ”Răpitori fără reguli” de la Fishing & Hunting, patronată se pare de Mălin Mușatescu) cum nu trebuie să se contenționeze peștele capturat, prin introducerea degetelor sub operculi. Exemplarele capturate, mai ales din speciile știucă și șalău, au zbateri bruște și puternice, moment în care de cele mai multe ori se produc rupturi ale delicatului țesut branhial, cu hemoragii și moartea peștilor astfel manipulați, așa că în astfel de cazuri e inutil să ne batem cu pumnul în piept că am aplicat metoda ”catch & release”.. Trebuie să spun că branhia este cel mai vascularizat organ al peștilor, asemănător plămânului vertebratelor terestre și pe lângă rolul respirator, de a prelua oxigenul solvit și a elimina bioxidul de carbon, un rol deosebit de important îl are și în excreție, prin eliminarea amonacului rezultat din procesul metabolic. Toate acestea se fac pe la nivelul rețelei de capilare venoase și arteriale din structura lamelei branhiale (funcție similară cu cea a alveolei pulmonare), care comunică prin intermediul vaselor mai mari în tot organismul. Arhitectonica branhiei peștilor aduce cu cea a penelor de pasăre: ax principal sau rahis (arc branhial la pești), barbe (lame branhiale), barbule (lamele branhiale). Am facut stop cadru pe 4 imagini selectate din ”Răpitori fără reguli”, având speranța că prin montajul făcut, poate prea specializat în prezentarea structurii branhiei, să le dau un sfat bun colegilor undițari care eliberează peștii capturați. Și ar mai fi ceva de spus: dacă eliberarea peștilor se face la sfârșitul partidei, după ținerea mai multor ore în juvelnic, atunci indiscutabil, prin frecarea acestora de pereții juvelnicului se duce mucusul de pe porțiuni de tegument. Ori, aproape că nu există bazin acvatic fără sporii ciupercii ectoparazite Saprolegnia plus bacterii, care atâta așteaptă, să se grefeze pe zonele lipsite de protecția mucusului. Aceste boli (dermatomicoze, bacterioze musculo-tegumentare) au o evoluție mai îndelungată dar de cele mai multe ori, prin efectul endotoxinelor produse, generează moartea peștilor.”

cum_se_tine_rapitorul

   Aceste lucruri le-am sesizat si eu in diferite concursuri/emisiuni de pescuit sportiv la rapitori unde majoritatea pescarilor nu cunosc acest aspect, facand greseli pe care multi dintre noi le facem, inclusiv eu le-am facut pana nu demult. Un coleg de forum mi-a atras atentia asupra altui aspect bine de stiut si care de multe ori din cauza adrenalinei drillului ne scapa din vedere, si anume tinutul rapitorului agatat in grip pe verticala atat la scosul in barca cat si la pozare, lucru nu tocmai ok in special la pestii trecuti  de prima tinerete.

   Cu acestea fiind zise, va doresc fire intinse !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: